Miesto mučenia Juraja Jánošíka po rokoch dostane novú podobu

22.06.2013 Liptovský Mikuláš

20.06.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Mikulášska mučiareň v mikulášskom Múzeu Janka Kráľa dočasne zatvorila svoje brány. Priestory, kde mučili národného hrdinu Juraja Jánošíka, prechádzajú generálnou rekonštrukciou a reinštaláciou expozície.

Mikulášska mučiareň, ktorej pôvodné zariadenie vzniklo v roku 1999, je pripomienkou krutého mučenia národného hrdinu Juraja Jánošíka. Množstvo technických nedostatkov však komplikovalo jej prevádzku. Sprístupnenie mučiarne v zimných mesiacoch spôsobovalo vlhnutie dverí, ktoré sa počas chladných dní nedali otvoriť. „Keďže je tam vlhko, pleseň nám ničí vystavené predmety,“ opísala pracovníčka mestského múzea Ružena Antolová. „Mučiareň bude najskôr odvlhčená, vystavíme tu historický koč, ktorý mal svoje miesto v minulosti v kaštieli Vranovo v Palúdzke. Obnovená bude aj samotná expozícia, ktorá už predpokladá aj modernú techniku, multimediálny panel, na ktorom by si mali návštevníci možnosť pozrieť dokumenty zo súdu nad zbojníkom,“ dodáva historička.
Novú expozíciu múzejníci opätovne sprístupnia počas Jánošíkovho víkendu v Liptovskom Mikuláši 16. – 18. augusta. Časť zbierkových predmetov si však návštevníci múzea môžu prezrieť aj počas jej rekonštrukcie – v rámci aktuálnej výstavy 50 rokov jánošíkovských tradícií vo výstavnej sieni múzea od 21. júna do 12. decembra. Obnova Mikulášskej mučiarne sa realizuje v rámci mikroprojektu Jánošík – 300 rokov legendy, ktorý múzeum získalo cez Program cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika 2007 - 2013 Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie
a marketingu MsÚ
Liptovský Mikuláš
 

Vyberte región